05.05.2022 Deserti

Prevrnuti kolač s jabukama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
pečenje: 35 min.

Sastojci:
* 8 jabuka
* sok od pola limuna
* 3 kašike šećera
Za koru:
* 5 jaja
* 100 g šećera
* 1 vanil-šećer
* rendana kora limuna
* 100 ml mleka
* 100 g oštrog brašna
* 6 g praška za pecivo
Za krem:
* 500 ml mleka
* 2 pudinga s ukusom vanile
* 6 kašika šećera
* 150 g margarina
* 3 kašike šećera u prahu
* 150 g mlevenih oraha
Za dekoraciju:
* 3 šlag krema
* 250 ml mleka

Priprema:
1. Jabuke očistiti, oljuštiti i iseći na kriške. Preliti ih sokom od limuna i poređati u pleh obložen papirom za pečenje. Posuti ih šečerom i peći u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta.
2. Za pripremu kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer i vanil-šećer. Zatim dodavati jedno po jedno žumance i sipati mleku u tankom mlazu. Na kraju umešati brašno pomešano s praškom za pecivo i rendanom korom limuna.
3. Smesu preliti preko jabuka i vratiti u rernu da se peče na 180°C još 15 minuta.
4. Kada se kora malo prohladi prevrnuti je na tacnu tako da jabuke budu gore. Papir za pečenje ukloniti.
5. Za pripremu fila 400 ml mleka sjediniti sa šećerom i kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti puding, pa smesu sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Omekšali margarin umutiti sa šećerom u prahu, pa sjediniti s ohlađenim kremom i izmiksati. Na kraju umešati mlevene orahe.
6. Ohlađenu koru premazati filom. Šlag umutiti s hladnim mlekom i njime ukrasiti kolač.

Bakini slatkisi

Jelena Jeremić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category