Štrudlice s bademima

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 60 min.
pečenje: 15 min.

Sastojci:
Za testo:
* 200 g mekog brašna
* 125 g putera
* 1 kašika šećera
* prstohvat soli
* 10 g svežeg kvasca
* 50 ml hladnog mleka
* 2 manja žumanceta
* malo rendane korice limuna
Za fil:
* 2 manja belanceta
* 100 g šećera
* 50 g mlevenih badema
Ostali sastojci:
* 1 manje jaje
* 3 kašike listića badema
* malo šećera u prahu

Priprema:
1. Povezati brašno, šećer i malo soli. Dodati hladan puter isečen na kockice, pa sastojke utrljati dlanovima da bi se dobila mrvičasta smesa.
2. Umešati žumanca, kvasac razmućen u hladnom mleku i malo rendane limunove korice, pa zamesiti prhko testo. Testo zamotati u foliju i ostaviti u frižider da odstoji 60 minuta.
3. Dok testo miruje pripremiti fil. Belanaca umutiti u čvast šam postepeno dodajući šećer.
4. Odstojalo testo izvaditi iz frižidera i podeliti ga na dva dela. Svaki deo istanjiti oklagijom u pravougaonu koru, premazati polovinom šama od belanaca, posuti mlevenim bademima i pažljivo zamotati u rolat.
5. Rolate iseći na manje štrudlice i poređati ih u pleh preko papira za pečenje. Premazati ih umućenim jajetom i posuti listićima badema. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta, ali paziti da ostanu svetle boje. Gotove kolačiće posuti šećerom u prahu.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category