torta s pralinama
08.06.2022 Deserti

Torta s pralinama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 16 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 25 min.

Sastojci:
Za koru:
* 8 jaja
* 8 kašika šećera
* 4 kašikeotopljenog putera
* 16 kašika mlevenih lešnika
* 2 kašike brašna
* 200 ml čokoladnog mleka
Za fil:
* 4 jajeta
* 8 kašika šećera
* 2 vanil-šećera
* 100 g čokolade
* 250 g putera
* 100 g seckanih lešnika
Za čokoladne praline:
* 125 ml slatke pavlake
* 125 g putera
* 250 g čokolade
* 100 g mlevenih lešnika
* 100 g brusnica
* 40 g kokosa

Priprema:
1. Za pripremu kore belanca umutiti u šam postepeno dodajući šećer. Dodati žumanca i sipati rastopljeni puter u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom. Posebno sjediniti brašno i lešnike, pa umešati u smesu.
2. Pleh obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći na 200°C oko 25 minuta. Pečenu koru preseći na tri dela, pa kore poprskati čokoladnim mlekom.
3. Za pripremu fila umutiti jaja sa šećerom i vanil-šećerom i skuvati na pari. Dodati čokoladu i mešati dok se ne rastopi. U prohlađenu smesu dodati omekšani puter i izmiksati. Umešati mlevene lešnike.
4. Za pripremu pralina zagrejati na pari slatku pavlaku s puterom, pa preliti preko čokolade i mešati dok se ne rastopi. Ostaviti da se ohladi, pa smesu podeliti na tri dela. U prvi deo dodati 50 g mlevenih lešnika, u drugi 40 g seckanih brusnica, a u treći deo 3 kašike kokosa. Potom kašičicom oblikovati kuglice i uvaljati ih u mlevene lešnike, brusnice i kokos.
5. Kore nafilovati, pa celu tortu premazati ostatkom fila i odozgo poslagati praline.

Bakina kujna

Zoran Stanišin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category