04.01.2018 Deserti

Torta sa pistaćima

Sastojci:

Za koru:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašn
  • 6 kašika mlevenih pistaća
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 400 g bele čokolade
  • 250 g putera
  • 10 kašika mlevenih
  • 4 dl slatke pavlake

Za preliv:

  • 1 limun
  • 4 kašike meda
  • 5 kašika ruma

Priprema

Kora: 1. Umutiti žumanca i šećer u penastu smesu. 2. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg i dodati ih u smesu od žumanaca. Ubaciti mlevene pistaće, mešavinu brašna i praška za pecivo, pa polako promešati varjačom. 3. Okrugao pleh obložiti papirom za pečenje, te sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°S oko 25 min. Pečenu koru ostaviti da se prohladi, pa je poprečno preseći napola. 4. Posebno pripremiti preliv. Sjediniti sok od limuna sa medom i rumom, pa dobijenim sirupom poprskati kore.

Fil: 1. Belu čokoladu rastopiti na pari i ostaviti da se ohladi. Sjediniti je sa penasto umućenim puterom i izmiksati. Na kraju dodati mlevene pistaće i polako promešati varjačom.

Finalni postupak: 1. Prvu koru vratiti u kalup za torte i premazati je polovinom fila. Zatim naneti polovinu šlaga od slatke pavlake i preklopiti drugom korom. Naneti preostali fil, pa ostatkom šlaga premazati tortu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category

Punjene bombice

26.03.2021 Deserti

Foto: Ženja Aćimović   za 5 osoba mrsno jelo priprema: 30 min. Sastojci: * 250 g mlevenih lešnika * 200 g čokolade za kuvanje * 200 g šećer...

pročitaj još