![musaka s kupusom](https://www.bakinakujna.rs/wp-content/uploads/2024/02/Musaka-s-kupusom-370x280.jpg)
![musaka s boranijom](https://www.bakinakujna.rs/wp-content/uploads/2023/04/Musaka-s-boranijom.jpg)
Musaka s boranijom
![Favorite Favorite](https://www.bakinakujna.rs/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/img/heart.png)
![Loading Loading](https://www.bakinakujna.rs/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/img/loading.gif)
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 60 min.
Sastojci:
* 2 srednje glavice crnog luka
* 2 srednje šargarepe
* 500 g mlevene junetine
* 1 kg očišćene žute boranije
* 100 ml pavlake za kuvanje
* 50 g margarina
* 1 kašičica mlevene paprike
* 3 čena belog luka
* 1 kašika seckane mirođije
* mleveni biber
* ulje
* so
Za preliv:
* 3 jajeta
* 300 ml mleka
* 200 ml pavlake
Priprema:
1. Crni i beli luk očistiti i iseći na kockice, šargarepu oguliti i iseći na štapiće.
2. U dubljoj šerpi na malo ulja propržiti crni luk, pa dodati šargarepu te i nju kratko propržiti. Ubaciti mlevenu junetinu i pržiti je dok ne promeni boju.
3. Dodati boraniju i beli luk, te sve zajedno kratko propržiti. Nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok boranija napola ne omekša.
4. Ubaciti margarin, seckanu mirođiju, mlevenu papriku, pavlaku za kuvanje i brašno razmućeno u malo vode. Posoliti i pobiberiti, pa kuvati dok suvišna tečnost ne uvri.
5. Smesu s boranijom prebaciti u nauljenu vatrostalnu činiju i poravnati je. Preliti je mešavinom jaja, mleka i pavlake. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok se ne uhvati rumena korica. Pečenu musaku ostaviti da se prohladi, a zatim je iseći na kocke i poslužiti.