Pasta s patlidžanom
Pasta s patlidžanom
Priprema: 40 min.
Posno jelo
Sastojci:
* 400 g posne testenine po izboru
* 4 čena belog luka
* 1 veći patlidžan
* 600 g zrelog paradajza
* 2 kašike paradajz pirea
* malo sušenog bosiljka
* 2 kašike seckanog svežeg peršunovog lista
* malo maslinovog ulja
* so
Priprema:
1. Testeninu obariti u slanoj vodi, ocediti je od suvišne tečnosti, a tečnost od kuvanja sačuvati.
2. Beli luk sitno iseckati, paradajz iseći na kockice. Patlidžan oguliti i iseći na kockice, posoliti ga i ostaviti da pusti sok. Potom ga ocediti od suvišne tečnosti.
3. U dubljem tiganju na malo maslinovog ulja propržiti beli luk tek toliko da zamiriši. Ubaciti paradajz i pržiti ga dok blago ne omekša. Dodati oceđeni patlidžan i nadalje dinstati u soku koji je povrće pustilo dok svi sastojci ne omekšaju.
4. Umešati paradajz pire, dodati bosilja i sipati malo tečnosti od kuvanja testenine koliko je potrebno da bi se dobila željena gustina preliva. Začiniti po ukusu i prokuvati.
5. Obarenu testeninu preliti pripremljenim prelivom i poslužiti.