14.01.2022 Predjela

Prelivena pita s mlevenim mesom

Prelivena pita s mesom
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje: 10 min.
pečenje: 45 min.

Sastojci:
* 500 g tankih kora za pitu
* 500 g mešanog mlevenog mesa
* 250 g mladog sira
* 2 glavice crnog luka
* 100 ml ulja
* 1 kašičica soli
* 1/2 kašičice bibera
Za preliv:
* 4 jajeta
* 1 čaša kiselog mleka sa 6% mlečne masti
* 200 ml mineralne vode
* 10 g praška za pecivo
* 50 ml ulja
* 1/2 kašičice soli

Priprema:
1. Crni luk očistiti i propržiti na malo ulja. Dudati mleveno meso i pržiti ga dok ne promeni boju. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
2. Tepsiju srednje veličine nauljiti pa dno prekriti korom za pitu, ako je kora veća od tepsije blago je naborati, i poprskati je uljem. Naneti drugu koru, pa preko nje rasporediti malo fila od mesa i posuti malo izmrvljenog mladog sira. Postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši materijal, završiti dvema korama za pitu.
3. Posebno pripremiti preliv – umutiti jaja, kiselo mleko, ulje, prašak za pecivo i malo soli.
4. Filovanu pitu iseći na kocke željene veličine i preliti je smesom od jaja. Ostaviti da odstoji desetak minuta kako bi kore upile potrebnu tečnost.
5. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok korica ne porumeni.

Savet: Prelivenu pitu možete ostaviti da prenoći u frižideru pa je ispeći sutradan.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category