17.03.2021 Glavna jela

Gurmanske pljeskavice

Foto: Ženja Aćimović

 

za 4 osobe

mrsno jelo

priprema: 40 min.

mirovanje: 60 min.

Sastojci:

* 350 g mlevenog svinjskog mesa

* 350 g mlevenog junećeg mesa

* 100 g šunke

* 1 glavica crnog luka

* 2 čena belog luka

* 2 kašike domaćeg ajvara

* 1/2 kašičice tucane ljute paprike

* 50 ml mineralne vode

* 800 g krompira

* 1 kašičica mlevene paprike

* biber

* ulje

* so

Priprema:

1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati. Šunku takođe iseći na kockice.

2. U dubljoj činiji sjediniti juneće i svinjsko mleveno meso, iseckani crni i beli luk, šunku, tucanu ljutu papriku i ajvar. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati malo mineralne vode i dobro izmešati. Dobijenu smesu ostaviti da odstoji u frižideru najmanje 60 minuta.

3. Dok smesa miruje krompir oguliti i iseći na kriške. Začiniti ga mlevenom paprikom, posoliti i pobiberiti, te preliti uljem. Prebaciti u tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne omekša.

4. Odstojalu smesu za pljeskavice izvaditi iz frižidera, te nauljenim rukama oblikovati pljeskavice željene veličine. Pržiti ih na umereno zagrejanom ulju s obe strane dok ne porumene. Poslužiti uz prilog od krompira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

more from category