25.03.2021 Glavna jela

Nadeveno pile

Foto: Ženja Aćimović

 

za 5 osoba

mrsno jelo

priprema: 40 min.

pečenje: 80 min.

Sastojci:

* 1 pile od 1,8 kg

* 1 struk praziluka

* 1 šargarepa

* 3 stabljike celera

* 60 g sitne testenine

* 3 čena belog luka

* 3 kašiče seckanog peršuna

* rendana kora od jednog limuna

* ulje

* so

Za prilog:

* 1 kg krompira

* 1 kašičica dimljene mlevene paprike

* 1/2 kašičice origana

* ulje

* so

Priprema:

1. Praziluk i štapiće celera očistiti i iseći na kockice, šargarepu oguliti i izrendati nakrupno.

2. Na malo ulja propržiti praziluk i šargarepu a zatim dodati celer te sve zajedno kratko propržiti. Ubaciti testeninu te nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok testenina ne nabubri.

3. U manjoj činiji sjediniti pasirani beli luk, seckani peršun, rendanu koricu limuna, nekoliko kašika ulja i malo soli po ukusu. Dobro izmešati pa pripremljenu smesu naneti ispod kožure pileta.

4. Unutrašnjost pileta napuniti filom od povrća i testenine i zatvoriti je čačkalicama.

5. Krompir oguliti i iseći na kriške, posuti ga mlevenom paprikom, origanom, posoliti i preliti s malo ulja. Izmešati da se sastojci ravnomerno rasporede.

6. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i ubaciti u nju začinjeni krompir. Preko njega postaviti punjeno pile i peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok meso i krompir ne omekšaju. Ako piletina ranije porumeni a još ne bude pečena, prekiti je folijom i dopeći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category