12.04.2022 Deserti

Kiflice s makom

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 40 min.
pečenje: 20 min.

Sastojci:
* 700 g brašna
* 30 g svežeg kvasca
* 1 ravna kašičica soli
* 2 kašike šećera
* 2 jajeta + 1 jaje za premazivanje
* 180 ml kiselog mleka
* 100 ml mleka
* 150 g putera
* seckani bademi za posipanje
Za fil:
* 200 g mlevenog maka
* 3 kašike šećera
* 1 vanil-šećer
* 1 šoljica mleka
* malo rendane limunove korice
+ 3 kašike milerama

Priprema:
1. Razmutiti kvasac u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da nadođe.
2. Sjediniti brašno, šećer i so, dodati nadošli kvasac, puter sobne temperature, jaja, kiselo mleko i malo mleka po potrebi. Zamesiti glatko testo, pokriti i ostaviti da odmara pola sata.
3. Za pripremu fila od maka izmešati mak sa šećerom i vanil-šećerom, pa sve preliti vrelim mlekom da se dobije gusta masa. Dodati malo rendane korice limuna i ostaviti sa strane da se ohladi.
4. Testo podeliti na dva dela i oblikovati lopte. Nakon kraćeg odmaranja, rastanjiti svaku loptu u krug i podeliti na 12 delova. Na svaki trougao staviti po kašičicu fila od maka i malo milerama, pa zamotati kiflice. Kiflice poređati na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti ih da odmaraju dok se rerna zagreje.
5. Pre pečenja, kiflice premazati umućenim jajetom i posuti listićima badema. Peći ih na 200°C oko 20 minuta da se zarumene. Pečene kifle posuti šećerom u prahu.

Bakina peciva

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category