07.05.2018 Praktični saveti

Kulinarski trikovi: Umesite domaći hleb

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Verovatno su vam dosadile naduvane vekne pune aditiva, koje se trune pri sečenju ili rastežu kao guma. Naizgled lepe i rumene, pod rukom lagane kao perce, a sutradan gotovo neupotrebljive.

Stariji sugrađani se s nostalgijom sećaju ukusa i mirisa domaćeg hleba. Ali, ko kaže da i sadašnje generacije ne mogu uživati u kvalitetnoj vekni kao nekada!

Recept za domaći hleb

za 5 osoba
priprema: 30 min.
mrsno jelo
mirovanje: 60 min.
pečenje: 40 min.

Sastojci:

* 900 g mekog brašna tip 400
* 1,5 dl mleka
* 3,5 dl vode
* 40 g svežeg kvasca
* 1 kašika soli
* 1 kašika šećera
* 1 dl ulja

ISPROBAJTE I… Domaći burek

Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti mlako mleko, svež kvasac, kašiku brašna i šećer pa dobro izmešati i ostaviti da nadođe.
2. U posudi za mešanje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, ulje i so. Postepeno dodavati ostatak brašna i mesiti dlanovima dok testo ne počne da se odvaja od prstiju.
3. Umešeno testo prekriti platnenom salvetom i ostaviti ga na toplom kako bi se masa udvostručila.
4. Nadošlo testo premesiti, oblikovati veknu i staviti je u nauljen i brašnom posut pravougaoni kalup. Veknu odgore premazati vodom i posuti brašnom pa zaseći oštrim nožem. Ostaviti dvadesetak minuta da nadođe.
5. Peći u zagrejanoj rerni na 250°C dok ne porumeni. Pečeni hleb uviti u suvu krpu i ostaviti da se ohladi.

Važno je znati
* Svi sastojci koji se koriste za mešenje testa moraju biti mlaki, odnosno imati istu temperaturu kao ona u prostoriji.
* U prostoriji u kojoj se priprema kiselo testo mora da bude toplo. Nikakva provetravanja tokom mešenja testa nisu dozvoljena. Ono je veoma osetljivo i brzo reaguje na pad temperature. Ukoliko nadošlo testo usled promene temperature jednom padne, ceo trud biće uzaludan. Kada se testo umesi, ali i svaki put kada se premesi, potrebno ga je ostaviti najmanje dvadesetak minuta da miruje. Nakon toga može se tanjiti, savijati i modelovati po želji. Testo koje nije odstojalo žilavo je, teško se oblikuje i nakon pečenja ostaje tvrdo.
* Prilikom mešenja so ne sme doći u neposredan kontakt s kvascem, pošto neutrališe njegovo dejstvo. Iz tog razloga potrebno ga je pomešati s brašnom, pre dodavanja kvasca.
* Tokom pečenja, pogotovo u prvoj fazi dok testo ne počne da rumeni, vrata pećnice ne smeju se otvarati kako testo ne bi palo.
* Budući da kućne rerne ne peku podjednako, niti su iste jačine, recept u kojem je određeno vreme pečenja potrebno je uzeti s rezervom i prilagoditi ga sopstvenim uslovima.

Više recepata naći ćete u magazinu Bakina kujna!
Stare brojeve možete preuzeti putem servisa Novinarnica!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category