pita od maka u rozen korama
05.04.2024 Deserti

Pita od maka s rozen korama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Rozen štanglice

Pita od maka s rozen korama

Priprema: 35 min.

Posno jelo

Sastojci:

Za fil od maka:

* 450 ml mleka

* 150 g šećera

* 120 g margarina

* 200 g mlevenog maka

* 90 g mlevenog keksa

Za žuti fil:

* 20 g pudinga s ukusom vanile

* 3 kašike šećera

* 200 ml mleka

* 2 žumanceta

* 100 ml slatke pavlake

Ostalo:

* 1 pakovanje rozen kora

* 100 g bele čokolade

* 3 kašike ulja

* 1 kašičica nemlevenog maka

Priprema:

1. Za pripremu žutog fila, žumanca sjediniti sa šećerom, pudingom i malo mleka, pa dobro umutiti žicom.

2. Preostalo mleko staviti da provri, a zatim u njega uliti umućenu smesu. Nadalje kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se fil ne zgusne. Ostaviti ga da se ohladi.

3. Umutiti slatku pavlaku u šlag, te je sjediniti s ohlađenim filom. Najpre fil umuti mikserom, a zatim dodati šlag kako bi se izbegle grudvice.
4. Posebno pripremiti fil od maka. Prokuvati mleko, margarin i šećer. Dodati mleveni mak i keks, pa kuvati na umerenoj temperaturi oko 2 minuta.

5. Izdvojiti tri rozen kore, premazati ih vrućim filom od maka i naslagati jednu preko druge. Preko treće kore naneti sav žuti fil i preklopiti četvrtom korom. Zatim, četvrtu, petu i šestu koru ponovo premazati tankim slojem fila od maka i završiti sedmom korom. Odozgo opteretiti težim predmetom i ostaviti na hladnom da se stegne.
6. Belu čokoladu otopiti na pari zajedno s uljem, te pripremljenom glazurom preliti ohlađeni kolač. Posuti mlevenim makom i sačekati da se glazura stegne.


Savet: Da bi štanglice lepše izgledale, pripremljeni fil od maka pre nanošenja na kore odmerite i podelite na šest jednakih delova. Ohlađenu pitu izmerite pomoću lenjira, pa skalpelom isecite na jednake štanglice.

Danijela Bašić

Bakini slatkiši

Danijela Bašić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category