05.03.2021 Deserti

Vasina torta

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Foto: Ženja Aćimović

za 8 osoba

mrsno jelo

priprema: 40 min.

pečenje: 20 min.

 

Sastojci:

Za koru:

* 4 jajeta

* 4 kašike šećera

* 5 kašike mlevenih oraha

* 1 ravna kašika brašna

Za fil:

* 125 ml mleka

* 8 kašika šećera

* 80 g čokolade

* 250 g mlevenih oraha

* 1 narandža

* 4 žumanceta

* 1 vanil-šećer

* 150 g putera

Za dekoraciju:

* 300 ml slatke pavlake

* 50 g mlevenih oraha

* 40 g čokolade

 

Priprema:

1. Za pripremu kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Zatim dodavati jedno po jedno žumance neprekidno muteći mikserom.

2. Posebno sjediniti mlevene orahe i brašno pa varjačom umešati u smesu od jaja.

3. Okrugli kalup prečnika 22 cm obložiti papirom za pečenje i ubaciti u njega smesu od jaja. Poravnati je špahtlom i peći u zagrejanpoj rerni na 180°C dvadesetak minuta.

4. Za pripremu fila mleko prokuvati sa 4 kašike šećera, pa dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi. Preliti preko mlevenih oraha i promešati.

5. Dodati sok i rendanu koricu od manje narandže i promešati.

6. Posebno sjediniti žumanca s vanil-šećerom i preostalim šećerom pa kuvati na pari neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Sjedintii s filom od oraha.

7. Na kraju dodati omekšali puter i izmiksati.

8. Preko kore u kalupu sipati fil od oraha i poravnati. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko torte. Dekorisati mlevenim orasima i otopljenom čokoladom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category