zaher kocke
04.10.2022 Deserti

Zaher kocke

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
pečenje: 25 min.

Sastojci
Za kore:
* 150 g putera
* 100 g čokolade za kuvanje
* 4 jaja
* 120 g šećera
* prstohvat soli
* 20 g kakaoa
* 1 kašičica ruma
* 120 g oštrog brašna
* 6 g praška za pecivo
* 80 g mlevenih badema
Za premaz:
* 350 g pekmeza od kajsija
Za glazuru:
* 100 ml slatke pavlake
* 100 g čokolade za kuvanje

Priprema:
1. Za pripremu kore, u činiji sjediniti puter i izlomljenu čokoladu, pa zagrevati na pari neprekidno mešajući dok se sastojci ne rastope i sjedine.
2. Odvojeno sjediniti jaja sa šećerom i prstohvatom soli, pa dobru umutiti mikserom da bi se šećer rastopio. Postepeno dodavati rum i prohlađenu smesu od putera i čokolade muteći sve vreme mikserom.
3. Posebno sjediniti brašno, kakao, mlevene bademe i prašak za pecivo, pa varjačom umešati u smesu.
4. Tepsiju dimenzija 20×30 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u nju pripremljnu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim je poprečno preseći napola.
5. Pekmez od kajsija blago zagrejati. Donji deo kore postaviti na tepsiju i premazati je polovinom pekmeza od kajsija. Preklopiti drugim delom kore, te i nju odozgo premazati ostatkom pekmeza.
6. Za pripremu glazure slatku pavlaku zagrejati vodeći računa da ne proključa. Ubaciti u nju izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi. Smesu prohladiti i preliti je preko pekmeza, pa kolač ostaviti da se ohladi i stegne.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category