punjene tikvice

Punjene tikvice

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 4 osobe
posno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 40 min.

Sastojci:
* 3 tikvice srednje veličine
* 1 glavica crnog luka
* 2 šargarepe
* 100 g crvenog sočiva
* 1 kašičica mlevene paprike
* 5 dl supe od povrća
* 2 manja paradajza
* 2 kašike brašna
* 1 kašika seckane mirođije
* 2 kašike jabukovog sirćeta
* ulje
* biber
* so

Priprema:
1. Tikvice oguliti, te svaku poprečno preseći na tri dela.
2. Manjom kašičicom ili okruglim nožem, izdubiti središnji deo tikvica tako da dno i stranice ostanu ne oštećene. Izdubljeni deo iseckati.
3. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šargarepu oguliti i izrendati na krupno rende.
4. Na malo ulja propržiti crni luk a potom dodati šargarepu i pržiti je neprekidno mešajući dok napola ne omekša.
5. Ubaciti seckanu pulpu tikvica i nastaviti prženje desetak minuta.
6. Dodati crveno sočivo i začine po ukusu, pa nadalje dinstati dolivajući vodu po potrebi dok sočivo ne nabubri a suvišna tečnost uvri.
7. Izdubljene tikvice napuniti pripremljenim filom i zatvoriti kolutovima paradajza.
8. Posebno u šerpici na malo ulja propržiti brašno i mirođiju. Postepeno dolivati supu od povrća neprekidno mešajući dok se sos ne zgusne. Gotov sos posoliti po ukusu i dodati u njega jabukovo sirće.
9. U vatrostalnu činiju sipati pripremljeni sos i poslagati punjene tikvice. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok tikvice ne omekšaju.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category