sarma s pecurkama

Sarma s pečurkama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Sarma s pečurkama
za 5 osoba
posno jelo
priprema: 60 min.
kuvanje: 3 sata
pečenje: 20 min.

Sastojci:
* 1 srednji struk praziluka
* 1 srednja glavica crnog luka
* 200 g šampinjona
* 400 g mladih bukovača
* 1 srednja šargarepa
* 3 čena belog luka
* 150 g integralnog pirinča
* 1 kg listova kiselog kupusa
* 1 kašičica dimljene mlevene paprike
* mleveni biber
* 2 lovorova lista
* 50 g margarina
* ulje
* so

Priprema:
1. Praziluk i crni luk očistiti i iseći na kockice, šampinjone i bukovače iseći na listove. Šargarepu oguliti i izrendati nakrupno.
2. U šerpi na malo ulja propržiti praziluk i crni luk, dodati bukovače, te sve zajedno kratko propržiti.
3. Ubaciti šargarepu i pirinač, pa pržiti neprekidno mešajući nekoliko minuta. Dodati pasirani beli luk i nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok pirinač napola ne nabubri, a suvišnatečnost ne uvri.
4. Umešati mlevenu papriku, biber i posoliti po ukusu.
5. Listove kiselog kupusa oprati i odseći zadebljanje po sredini. Na svaki list naneti kašiku fila i oblikovati sarme.
6. Šerpu nauljiti, pa dno prekriti listovima kupusa. Odozgo rasporediti sarme, jednu do druge. Ubaciti dva lista lovora i naliti vodom da sarme ogreznu.
7. Odozgo poklopiti tanjirom da se sarme ne duižu tokom kuvanja. Staviti i poklopac, pa kuvati nakon što voda proključa na umerenoj temperaturi, dok listovi kupusa ne omekšaju. Tokom kuvanja dolivati vodu po potrebi.
8. Kada sarma omekša, poslagati je u tepsiju, preliti s malo safta od kuvanja i rasporediti po njoj listove margarina. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok listovi kupusa ne porumene.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category