burek od krompira

Burek od krompira

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Burek od krompira
za 4 osobe
posno jelo
priprema: 30 min.
pečenje: 40 min.

Sastojci:
* 500 g tankih heljdinih kora za pitu
* 500 g krompira
* 2 srednje glavice crnog luka
* 3 kašike ulja
* mleveni biber
* so
Za prelivanje:
* 160 ml ulja
* 100 ml vode
* 1 kašičica praška za pecivo
* 1 ravna kašika brašna
* so

Priprema:
1. Krompir oguliti i izrendati nakrupno. Crni luk očistiti i iseći na kockice.
2. U dubljem tiganju zagrejati ulje, pa propržiti na njemu crni luk da postane staklast. Dodati rendani krompir, te sve zajedno pržiti dok krompir blago ne omekša. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
3. Za pripremu preliva umutiti ulje, vodu, prašak za pecivo, brašno i malo soli po ukuu.
4. Okruglu tepsiju prečnika 30 cm nauljiti. Uzeti dve kore za pitu, te svaku dopola položiti u tepsiju, tako da se na sredini preklapaju, a da krajevi kora prelaze ivice tepsije.
5. Podlogu od kora poprskati i preko nje postaviti dve blago naborane kore za pitu. Posprskati ih smesom za preliv i rasporediti preko njih malo fila od krompira. Postupak (naborane kore, fi) ponavljati dok se ne utroši materijal (dve prazne kore ostaviti po strani za preklapanje pite).
6. Preko poslednjeg sloja fila preklopiti dve donje kore čiji krajevi prelaze ivice tepsije. Poprskati ih prelivom i prekriti dvema izdvojenim korama za pitu, a krajeve podvući ispod pite.
7. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Pred kraj pečenja, burek okrenuti u tepsiji i nastaviti pečenje još 5 minuta.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

more from category