kisela bela corba
24.06.2022 Predjela

Kisela čorba od živinske sitneži

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 90 min.

Sastojci:
* 400 g živinske sitneži (krilca, džigerica, želudac, vrat, noge)
* 2 šargarepe
* 1 paštrnak
* 1 koren peršuna
* 1/2 1 celera
* 2 glavice crnog luka
* 50 g pirinča
* 6 kašika soka od limuna
* 1 kašika rendane kore limuna
* 1 ravna kašičica mlevene paprike
* 2 žumanceta
* 80 g pavlake
* 1 kašika seckane mirođije
* 1 kašika masti
* biber
* so

Priprema:
1. Živinsku sitnež iseći na krupnije komade, ubaciti je u šerpu i naliti vodom da ogrezne, pa staviti da se kuva. Tokom kuvanja skupljati penu sa površine čorbe.
2. Šargarepu, paštrnak, koren peršuna i celer, očistiti i iseći na kockice.
3. Kada je piletina napola kuvana, dodati seckano povrće i začine po ukusu, pa nastaviti kuvanje na umerenoj temperaturi.
4. Posebno pripremiti zapršku. Crni luk iseći na kockice i propržiti na malo masti, zatim izmaći s ringle pa dodati mlevenu papriku i promešati. Smesu zazblažiti sa 1 dl vode.
5. Kada je meso obareno, zapršku dodati u čorbu, ubaciti pirinač i nastaviti kuvanje dok ne nabubri.
6. Posebno umutiti žumanca s pavalkom, pa razblažiti s kutlačom čorbe, te sve zajedno dodati u gotovu čorbu.
7. Na kraju dodati sok i rendanu koru limuna, te posuti seckanom svežom mirođijom.

 

Savet: Čorbu možete pripremati i od guščije, pačije ili ćureće sitneži.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

more from category