olympus digital camera
30.12.2023 Deserti

Galeta sa kruskama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Galeta sa kruskama

za 6 osoba

mrsno jelo

priprema: 30 min.

mirovanje: 30 min.

pečenje: 30 min.

Sastojci:

Za koru:

* 250 g brašna

* 180 g hladnog putera

* 50 g šećera

* prstohvat soli

* 1 jaje

Za nadev:

* 60 g fino mlevenih badema

* 60 g šećera

* 2 kašike brašna

* 40 g putera sobne temperature

* kora 1 limuna

* 2 kruške

Za dekoraciju:

* listići badema za posipanje

* med za premazivanje

Priprema:

1. Pomešati brašno, šećer i malo soli. Dodati kockice putera te ga izmrviti prstima zajedno s brašnom tako da se naprave grudvice. Na kraju umešati jaje i brzo zamesiti testo.

2. Testo zamotati u prozirnu foliju i ostaviti da pola sata odstoji u frižideru. Prebaciti ga na pobrašnjenu površinu ili na papir za pečenje i rastanjiti u oblik kruga.

3. Pomešati mlevene bademe sa šećerom i brašnom. Dodati narendanu koru limuna i kockice putera sobne temperature. Dobijenu smesu istresti na sredinu rastanjene kore. Ostaviti barem 2 cm slobodno od kraja testa.

4. Kruške preseći napola, izvaditi semenke i iseći ih na tanke kriške zajedno s korom. Rasporediti ih u krug preko fila od badema.

5. Krajeve testa preklopiti prema unutra i napraviti „faltice“ od testa. Pažljivo galetu prebaciti na pleh i staviti u zagrejanu rernu. Peći je na 180°C oko 30 minuta. Gotovo testo posuti šećerom u prahu i lističima badema.

Svetlana Belić

Bakina peciva

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category