grcka torta
23.07.2023 Deserti

Grčka torta

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno
Priprema: 90 min.
Pečenje: 3×20 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
Za kore:
* 15 belanaca
* 3 prstohvata soli
* 15 kašika šećera
* 15 kašika mlevenog keksa
* 15 kašika pečenih mlevenih lešnika
* 15 g praška za pecivo
Za fil:
* 15 žumanaca
* 150 g šećera
* 100 g gustina
* 750 ml mleka
* 300 g putera
* 150 g seckanog suvog keksa
* 150 g seckanih pečenih lešnika
* 100 g seckane mlečne čokolade
* 100 g seckane bele čokolade
Za dekoraciju:
* 400 ml slatke pavlake

Priprema:
1. Za pripremu jedne kore umutiti 5 belanaca s prstohvatom soli u čvrst šam postepeno dodajući 5 kašika šećera. Posebno sjediniti 5 kašika mlevenog keksa, 5 kašika mlevenih pečenih lešnika i 5 g praška za pecivo, pa varjačom umešati u šam.
2. Okrugli kalup prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
3. Za pripremu fila u šerpicu sipati 500 ml mleka i kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti žumanca, šećer i gustin, pa smesu sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
4. Ohlađeni krem sjediniti s omekšanim puterom i izmiksati. Dodati u njega seckane lešnike, belu i mlečnu čokoladu, te promešati.
5. Prvu koru vratiti u kalup i premazati je trećinom fila, prekriti drugom korom i naneti drugu trećinu fila, završiti trećom korom i premazati je ostatkom fila. Tortu ostaviti da se ohladi i stegne, a zatim je izvaditi iz kalupa i premazati umućenim šlagom od slatke pavlake.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category