16.11.2017 Deserti

Krofne kao nekad

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Simpatična baka, Aleksandra Obadov – Seka iz Novog Sada, obožava da priprema poslastice sa unučićima, a ovoga puta vesela družina odlučila se za ukusne krofne sa džemom od kajsija.

Domaće krofne

za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 50 min.
mirovanje: 80 min.

900 g mekog brašna tip 400
2 žumanceta
1 kocka svežeg kvasca
2 dl mlake vode
2,5 dl mlakog mleka
50 ml ulja
1/2 kašičice soli
1 kašika šećera
500 g pekmeza od kajsija
Za prženje:
1 l ulja
300 g masti

Priprema:

1. U dubljoj posudi sjediniti 1,5 dl mlakog mleka, 1 kašičicu šećera, 1 kašičicu brašna i izmrvljeni svež kvasac pa dobro izmešati. Prekriti suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglu za mešenje staviti polovinu brašna, dodati preostali šećer i so, te promešati. Sipati nadošao kvasac, dodati ulje, žumanca, preostalo mlako mleko, vodu i sve ručno izmešati.
3. Postepeno dodavati preostalo brašno uz neprekidno mešenje dok se ne dobije mekše testo. Umešeno testo prekriti suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe 30 min. Potom ga premesiti, pa opet ostaviti da nadođe još 30 min.
4. Nakon toga testo istanjiti pomoću oklagije na debljinu od 2 cm. Uzeti odgovarajuću čašu, rubove pobrašnaviti, pa od razvijenog testa vaditi krofne. Krofne ostaviti još malo da nadođu.
5. Reslove testa premesiti i ostaviti da miruju 20 min. te praviti valjčiće. Na više mesta ih istanjiti prema uputstvu sa slike.
6. U šerpi sjediniti ulje i mast, te zagrejati. Spuštati u vrelo ulje po nekoliko nadošlih krofni i pereca i pržiti ih najpre sa jedne, a potom i sa druge strane dok blago ne porumene.
7. Pržene krofne vaditi rešetkastom kašikom da bi se ocedile od suvišne masnoće i slagati u vanglu. Vanglu prekriti krpom da se krofne ne bi ohladile.
8. Prohlađene krofne premazati pekmezom od kajsija.

Ukoliko i vi uživate da kuvate sa svojim unučićima, pošaljite nam recepte i fotografije jela sa svojim najdražim pomoćnicima. Materijal i lične podatke šaljite na imejl [email protected] ili na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad sa naznakom za Bakinu kujnu (rubrika ”Kuvajmo zajedno”). Za svaki objavljen recept obezbedićemo vam honorar od 1.000 din.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category