Poslastičarska krempita
Kremasti kolači
Poslastičarska krempita
Priprema: 60 min.
Pečenje: 25 min.
Mirovanje: 6 sati
Sastojci:
* 250 g lisnatog testa
* 5 jaja
* 10 kašika hladne vode
* 25 g želatina u granulama
* 750 ml mleka
* 2 vanil-šećera
* 200 g šećera
* 50 g gustina
Priprema:
1. Lisnato testo istanjiti oklagijom u pravougaonu koru. Preneti je na okrenuti pleh od rerne i peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
2. Za pripremu fila u šerpu sipati 500 ml mleka, dodati šećer i vanil-šećer, pa staviti da se kuva. U preostalom mleku razmutiti žumanca i gustin, pa smesu sipati u mlako mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
3. U 10 kašika vode razmutiti želatin i ostaviti da nabubri. Kuvani fil od vanile izmaći s ringle, dodati u njega nabubreli želatin i mešati dok se ne otopi. Krem ostaviti da se prohladi.
4. Belanca umutiti u čvrst sneg, dodati ih u mlak krem od vanile i dobro izmešati žicom.
5. Lisnatu koru iseći na dimenzije kalupa za krempitu 20×20 cm, a restlove kore izmrviti.
6. Koru staviti u kalup i preko nje sipati krem za krempitu. Odozgo posuti izmrvljenom korom. Kolač ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga odložiti u frižider da se stegne.
Savet: Ukoliko nemate odgovarajući kalup, krempitu napravite u tepsiji, ali u tom slučaju kocke neće biti pravilne. Fil dobro sjedinite sa šamom da bi tekstura krempite bila penasta.