tart s breskvama i kupinama
03.03.2024 Deserti

Tart s breskvama i kupinama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Bakini slatkiši
Tart s breskvama i kupinama

za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
pečenje: 25 min.
mirovanje: 30 min.

Sastojci:
Za koru:
* 150 g brašna
* 50 g mlevenih badema
* 100 g putera
* 60 g šećera
* 1 jaje
* 2 kašike hladnog mleka
Za fil:
* 400 ml mleka
* 3 žumanceta
* 3 kašike šećera
* 3 kašike gustina
* 1 vanil-šećer
Za dekoraciju:
* 1 tegla kompota od bresaka
* 1 šolja kupina
* 1 bezbojni preliv za kolače

Priprema:
1. Za pripremu testa, pomešati brašno, šećer i mlevene bademe. Dodati kockice hladnog putera i utrljati prstima da bi se dobila mrvičasta smesa. Dodati jedno jaje i dve kašike hladnog mleka, pa umesiti glatko testo. Testo formirati u loptu, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti da odstoji pola sata u frižideru.
2. Za pripremu fila u šerpicu sipati 300 ml mleka, dodati šećer i vanil-šećer, pa kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti žumanca i gustin, pa smesu sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati neprekidno muteći žicom dok se ne zgusne.
3. Breskve izvaditi iz sirupa i ostaviti da se ocede, pa ih iseći na kriške.
4. Testo istanjiti preko papira za pečenje i prebaciti u kalup za tart. Višak testa na krajevima iseći, a dno kore izbockati viljuškom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.
5. Ispečenu koru izvaditi iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi.
6. Fil prebaciti u poslastičarski džak sa širim zvezdastim nastavkom i istisnuti ga preko ohlađene kore. Preko fila rasporediti isečeno voće. Preliv za kolače pripremiti prema uputstvu s pakovanja i njime preliti voće. Ostaviti da se ohladi.

Svetlana Belić

Bakina kujna

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category