
Alaska riblja čorba
Prvoklasna riblja čorba pripremljena po tradicionalnom receptu iz Bečeja
pročitaj jošStarinska jela koja se vekovima pripremaju na području južne srpske pokrajine pružaju jedinstveni užitak
1. U vanglicu za mešenje sipati polovinu brašna, pa dodati so i promešati.
2. Sipati vodu i 2 kašike ulja pa promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno po potrebi i rukom mesiti dok se ne dobije glatko testo.
3. Umešeno testo podeliti na 6 manjih jufki i ostaviti ga da se odmori 20 min.
4. Uzeti jednu jufku i istanjiti oklagijom, pa premazati uljem. Preklopiti drugom istanjenom jufkom, te postupak slaganja i premazivanja ponavljati dok se ne potroši pripremljeni materijal. Poslednju jufku ne premazivati uljem. Ovako pripremljeno testo ostaviti da miruje 20 min.
5. Odstojalo testo pažljivo istanjiti rukama u krug da bi se dobila tanka providna kora.
6. Istanjenu koru pomoću okruglog zupča- stog noža iseći na kvadrate 10×10 cm.
7. Sjediniti mleveno meso i sitno seckani luk, dodati začine po ukusu i promešati.
8. Na svaki kvadrat testa staviti kašičicu pripremljenog fila, pa krajeve preklopiti prema sredini i slepiti. Okruglu tepsiju nauljiti, posuti brašnom i poslagati u nju pripremljene mantije. Peći u zagrejanoj rerni na 200°S dok ne porumeni.
9. Posebno sjediniti jogurt sa pasiranim belim lukom. Pred kraj pečenja, kada mantije porumene, preliti ih smesom od jogurta i vratiti nakratko da se dopeku.
Prvoklasna riblja čorba pripremljena po tradicionalnom receptu iz Bečeja
pročitaj još