prelivena piletina iz rerne
13.09.2022 Glavna jela

Prelivena piletina iz rerne

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Priprema: 35 min.
Pečenje: 30 min.
Mrsno jelo

Sastojci:
* 500 g pilećeg belog mesa
* 1 veća glavica crnog luka
* 2 čena belog luka
* 400 g šampinjona
* 40 g putera
* 2 kašike brašna
* 400 ml mleka
* 100 ml pavlake za kuvanje
* 50 g parmezana
* 150 g kačkavalja
* mleveni biber
* muskatni oraščić
* ulje
* so

Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati. Šampinjone iseći na listove, a piletinu na krupnije kocke.
2. Piletinu posoliti i pobiberiti, pa propržiti u tiganju na malo ulja da porumeni sa svih strana. Poklopiti je i ostaviti po strani da se potpari i omekša.
3. Posebno u šerpi na ulju propržiti crni luk da postane staklast, dodati beli luk i kratko propržiti. Ubaciti šampinjone i pržiti ih dok pečurke ne omekšaju, a suvišna tečnost koju su pustile ne uvri.
4. Za pripremu bešamel sosa u manjoj šerpi otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno sipati mlako mleko i pavlaku za kuvanje i mešati žicom sve vreme dok se ne dobije ređi sos. Pred kraj kuvanja dodati muskatni oraščić po ukusu, posoliti i pobiberiti. Na kraju umešati parmezan.
5. U odgovarajuću vatrostalnu činiju rasporediti pečenu piletinu, preko nje naneti dinstani luk i šampinjone, te odozgo preliti bešamel sosom. Posuti rendanim kačkavaljem i staviti u rernu da se zapeče.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category