![zapeceni kupus sa krompirom](https://www.bakinakujna.rs/wp-content/uploads/2024/02/Zapeceni-kupus-sa-krompirom-370x280.jpg)
![slozenac s krompirom vertikalna](https://www.bakinakujna.rs/wp-content/uploads/2022/06/Slozenac-s-krompirom-vertikalna-1.jpg)
Složenac od krompira
![Favorite Favorite](https://www.bakinakujna.rs/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/img/heart.png)
![Loading Loading](https://www.bakinakujna.rs/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/img/loading.gif)
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 50 min.
pečenje: 35 min.
Sastojci:
* 1 kg belog krompira
* 200 g praške šunke
* 250 g kačkavalja
* 150 g mocarele
* 50 g putera
* 2 pune kašike brašna
* 5 dl mleka
* 50 g parmezana
* prstohvat muskatnog oraščića
* so
Priprema:
1. Krompir dobro oprati pa zajedno s ljuskom obariti. Potom ga ocediti od suvišne tečnosti, ostaviti da se ohladi pa oguliti i iseći na kolutove.
2. Posebno u šerpi rastopiti puter pa dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati toplo mleko neprekidno mešajući dok se ne dobije ređi bešamel sos.
3. Pred kraj kuvanja umešati parmezan, muskatni oraščić i začine po ukusu.
4. Pripremiti odgovarajuću tepsiju te u nju sipati malo bešamel sosa, koliko je potrebno da prekrije dno.
5. Preko sosa poslagati red krompira, prekriti ih listovima praške šunke i kačkavalja pa opet naneti malo bešamel sosa. Postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal.
6. Preko poslednjeg sloja rasporediti kolutove mocarele. Peći u zagrejanoj rerni na 200°S oko 35 min.
Savet: Zapečeno jelo ostavite da se prohladi kako biste ga lakše sekli i služili.