Špikovana jagnjetina s ruzmarinom
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 30 min.
pečenje: 2,5 sata
Sastojci:
* jagnjeći but od 2,5 kg
* 1 šargarepa
* 1 manja glavica belog luka
* 50 g pančete
* nekoliko grančica ruzmarina
* 1/2 limuna
* so
Za prilog:
* 1,5 kg belog krompira
* 500 g šargarepe
* 1 kriška celera
* 1 kašičica dimljene mlevene paprike
* malo seckanog ruzmarina
* ulje
* so
Priprema:
1. Šargarepu oguliti i iseći na štapiće, slaninu takođe iseći na štapiće. Beli luk očistiti i ostaviti u komadu.
2. Jagnjeću but dobro natrljati solju i premazati mešavinom ulja i limunovog soka. Ravnom i uskom oštricom noža napraviti udubljenja na mesu i u njih utisnuti šargarepu, slaninu i beli luk. Grančice ruzmarine iseće na manje komade, pa i njih utisnuti u udubljenja na mesu.
3. Veću tepsiju prekriti papirom za pečenje i položiti u nju jagnjeći but. Prekriti ga folijom i peći u zagrejnaoj rerni na 200°C oko 90 minuta.
4. Za pripremu priloga karompir i šargarepu oguliti i iseći na krupnije komade, celer takođe oguliti i iseći na štapiće. U vanglici sjediniti povrće, preliti ga s malo ulja, dodati mlevenu papriku, so i ruzmarin, pa dobro izmešati.
5. Kada je meso polupečeno, foliju ukloniti i oko mesa rasporediti pripremljeno povrće. Vratiti u rernu i nastaviti pečenje dok svi sastojci ne omekšaju.