Paprikaš od šarana

Sastojci:

  • 2,5 kg tovljenog šarana
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 koren peršuna
  • 60 g celera
  • 1 paštrnak
  • 3 dl soka od paradajza
  • 1,5 dl belog vina
  • 1 kašika mlevene slatke paprike
  • 3 čena belog luka
  • biber
  • ulje
  • 1 kašičica mlevene ljute paprike

 

Priprema:

1. Šarana najpre uzdužno zaseći i izvaditi mu utrobu, a potom ga očistiti od krljušti i poprečno zaseći ispod glave.

2. Zatim šarana uzdužno zaseći od glave do repa. Oštrim nožem meso pažljivo odvojiti od kostiju. Na isti način isfiletirati i drugu stranu ribe.

3. Filetirano meso iseći na krupnije pravougaonike, a potom ih poprečno zaseći do kožice na svaka 2 mm. Svaki komad mesa uzdužno preseći po sredini pa iseći na manje pravougaonike, a zatim i njih ponovo zaseći u suprotnom smeru takođe na svaka 2 mm da bi se dobio izgled mreže. Ovakvim načinom obrade manje kosti će se sitno iseckati i rastopiti tokom kuvanja.

4. Crni luk iseći na kockice, a beli ispasirati. Šargarepu, celer, koren peršuna i paštrnak očistiti i izrendati na krupno rende. Na malo ulja propržiti crni i beli luk, a potom dodati šargarepu, paštrnak, peršun i celer, začiniti po ukusu i kratko propržiti uz neprestano mešanje. Nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi dok povrće ne omekša.

5. Dinstano povrće zajedno sa malo tečnosti izmiksati u blenderu pa vratiti u šerpu.

6. Posebno sjediniti sok od paradajza, belo vino, mlevenu ljutu i slatku papriku te dodati u smesu od povrća. Sipati 2 l vode i ostaviti da proključa.

7. Nakon toga dodati filetirane kockice šarana i nastaviti sa kuvanjem još 20 min.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category