Slana bajadera s tikvicama
Slana bajadera s tikvicama
za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 80 min.
pečenje: 40 min.
Sastojci
* 2 mlade tikvice
* 400 g pilećeg belog mesa
* 250 g trapista
* malo ulja za prženje
Za paniranje tikvica:
* 120 g brašna
* 40 g rendanog parmezana
* 4 kašike prezli
* bosiljak
Za preliv:
* 200 g pavlake
* 100 ml mleka
* 4 jajeta
* so
Priprema:
1. Tikvice zajedno s korom iseći pomoću noža za guljenje na tanke listove. Posoliti ih i ostaviti da puste sok.
2. Posebno pripremiti smesu za paniranje. U činiji sjediniti brašno, parmezan, prezlu i bosiljak, te promešati.
3. Pileće belo meso posoliti po ukusu i propržiti na vrelom ulju da blago porumeni sa svih strana. Ostaviti ga da se ohladi, pa iseći na listove.
4. Za pripremu preliva umutiti jaja, mleko i pavlaku s malo soli.
5. Četvrtasti kalup dimenzija 20×20 cm obložiti papirom za pečenje. Listove tikvica uvaljati u panir masu, pa njima prekriti dno kalupa. Posuti ih s malo sira i preliti s nekoliko kašika preliva. Rasporediti red piletine i preliti s malo preliva. Postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal. Završiti s tikvicama, preliti ih ostatkom preliva i odozgo posuti preostalim sirom.
6. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta, dok pita ne porumeni. Pitu ostaviti da se ohladi, a zatim je iseći na kocke ili štanglice.