slavski kolac
29.03.2023 Predjela

Slavski kolač

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
mirovanje: 60 min.
pečenje: 40 min.

Sastojci:
Za testo:
* 700 g mekog brašna
* 1 kašičica soli
* 2 kašike šećera + 1 kašičica za kvasac
* 20 g svežeg kvasca
* 1 jaje
* 1 žumance
* 100 g putera
* oko 350 ml mleka
Za ukrase:
* 3 kašike brašna
* 3 kašike gustina
* prstohvat soli
* voda po potrebi

Priprema:
1. Razmutiti kvasac u malo toplog mleka s kašičicom šećera i brašna, pa ostaviti na toplom da nadođe.
2. U drugoj posudi povezati prosejano brašno, so, šećer, puter, jaje i nadošli kvasac. Postepeno sipati mlako mleko te zamesiti glatko i mekano testo. Pokriti ga i ostaviti da odmara oko pola sata.
3. Testo potom podeliti na sedam delova i oblikovati loptice – jedna treba da bude veća od ostalih.
4. Dublji kalup ili lonac premazati puterom i rasporediti pripremljene loptice, na sredinu staviti veću, a okolo rasporediti manje loptice. Pokriti testo i ostaviti da nadođe pola sata.
5. Za pripremu ukrasa pomešati brašno i gustin s malo soli, pa s mlakom vodom zamesiti tvrđe testo.
6. Od testa oblikovati pisanice, cvetiće, ptičice, otvorenu knjigu, klas pšenice, grozd i druge ukrase po želji.
7. Kolač premazati žumancetom umućenim s malo mleka i rasporediti pripremljene ukrase po površini. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 40 minuta dok testo ne porumeni.

Svetlana Belić

Bakina kujna

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

more from category