virsle u kuvanom testu
09.01.2024 Predjela

Viršle u kuvanom testu

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Viršle u kuvanom testu
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje: 40 min.
pečenje: 25 min.

Sastojci:
Za kuvano testo:
* 100 ml mleka
* 20 g brašna

Sastojci za testo:
* oko 500 g brašna
* 200 ml jogurta
* 50 ml tople vode
* 60 g omekšanog putera
* 1 kašičica soli
* 1 kašičica šećera
* 10 g suvog kvasca
* 1 jaje + 1 jaje za premazivanje testa

* 20 mini viršli
* susam za posipanje

Priprema:
1. Za pripremu kuvanog testa u šerpici razmutiti mleko i brašno, pa kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
2. U još toplo kuvano testo sipati jogurt i umutiti žicom.
3. U vanglicu sipati polovinu prosejanog brašna, dodati so i promešati. Sipati kuvano testo s jogurtom, dodati umućeno jaje, suvi kvasac, šećer i mlaku vodu, te dobro izmešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok se ne dobije glatko testo.
4. U testo dodati omekšani puter i premesiti ga. Vanglicu s testom prekriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom dok se testo ne udvostruči.
5. Nadošlo testo istanjiti u pravougaonu koru i iseći na trake debljine 2 cm. Oko svake viršle obmotati jednu traku testa tako da se krajevi preklapaju.
6. Viršle u testu poslagati u pleh obložen papirom za pečenje. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumene.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category