17.02.2022 Deserti

Punjene krofne

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 120 min.
pečenje: 10 min.

Sastojci:
* 750 – 800 g mekog brašna
* 200 ml mleka
* 200 ml mineralne vode
* 25 g svežeg kvasca
* 6 kašika šećera
* 1 jaje
* 2 žumanceta
* 50 g putera
* rendana korica od jednog limuna
* 250 g džema od kajsije
* 30 g šećera u prahu
* ulje

Priprema:
1. U mlakom mleku razmutiti izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna, te ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici sjediniti polovinu brašna s preostalim šećerom pa napraviti udubljenje u sredini i dodati nadošli kvasac, mineralnu vodu, jaje, žumanca, rendanu koricu limuna, otopljeni i prohlađeni puter. Sastojke povezati rukom pa postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok se ne dobije glatko i meko testo. Umešeno testo ostaviti da nadođe.
3. Nadošlo testo presaviti nekoliko puta a zatim ga podeliti na 12 delova te od svakog dela oblikovati kuglicu. Kuglice ostaviti 30 minuta da nadođu.
4. Nadošle kuglice spuštati u vrelo ulje gornjom stranom okrenutom nadole, i pržiti ih prvo s jedne a potom i s druge strane dok ne porumene. Prohlađene krofne napuniti džemom i posuti šećerom.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category