05.03.2021 Glavna jela

Složenac s piletinom

Foto: Ženja Aćimović

za 5 osoba

mrsno jelo

priprema: 45 min.

pečenje: 35 min.

 

Sastojci:

* 150 g pirinča

* 700 ml pavlake za kuvanje

* 100 g buđavog sira

* 250 g šampinjona

* 4 kašike soja sosa

* 350 g pilećeg belog mesa

* 2 ravne kašike gustina

* 70 g kačkavalja

* so

* ulje

 

Priprema:

1. Pirinač obariti u slanoj vodi a potom ga ocediti od suvišne tečnosti.

2. Posebno pripremiti preliv – pavlaku za kuvanje zagrejati do ključanja, skloniti s ringle pa dodati izmrvljeni buđavi sir i mešati dok se sir ne rastopi.

3. Piletinu začiniti po ukusu, posuti je gustinom i pržiti na vrelom ulju dok ne omekša. Izvaditi je rešetkastom kašikom da se ocedi od suvišne masnoće i ostaviti po strani.

4. Šampinjone iseći na listove i propržiti ih na malo ulja. Dodati soja sos i nadalje dinstati dok suvišna tečnosti ne uvri.

5. Obareni pirinač preliti sa 300 ml sosa od pavlake i promešati.

6. Vatrostalnu posudu nauljiti i rasporediti po dnu pirinač u sosu. Preko pirinča naneti prženu piletinu a zatim sloj dinstanih pečuraka. Odozgo preliti sosom od pavlake i peći u zagrejanoj rerni na 200°C pola sata.

7. Pred kraj pečenja jelo posuti rendanim kačkavaljem i vratiti u rernu dok se sir ne rastopi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category