11.02.2022 Praktični saveti

Prepoznajte domaći beli luk

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Razlike između domaćeg i uvoznog belog luka su velike, ne samo u kvalitetu – budući da je luk s naših prostora daleko zdraviji već i u izgledu. Ljuska uvoznog belog luka znatno je svetlija, pošto je izbeljuju preparatima, dok se na domaćem mogu pronaći i ostaci zemlje, pa ima tamniju, prirodnu boju. Domaći luk ima žilice na vrhu, nema pravilan oblik i sitniji je, a na uvoznom je vrh pločast, glavica je krupnija i okrugla. Težina domaćeg belog luka je veća od uvoznog, a i rok trajanja im se razlikuje domaći je lako kvarljiv, budući da nije tretiran pesticidima koji produžavaju rok trajanja.

Bakina kujna

Marian Weyo/shutterstock.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category