crna suma
21.06.2022 Deserti

Crna šuma torta

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 50 min.

Sastojci:
Za koru:
• 3 jajeta
• 3 kašike vruće vode
• 160 g šećera
• 160 g brašna
• 20 g kakaoa
• 1 kašičica praška za pecivo
• 60 ml mleka
Za beli fil:
• 400 ml slatke pavlake
• 200 ml kisele pavlake
• 100 g šećera u prahu
• rendana korica od 1 limuna
Za preliv od višanja:
• 400 g smrznutih višanja
• 2 kašike gustina
• 2 kašike šećera
• malo cimeta
• 2 kašike likera od višnje

Priprema:
1. U činiji umutiti 3 belanceta u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodati žumanca, vruću vodu i mleko, te još malo umutiti. Brašno pomešati s kakaom i praškom za pecivo, te umešati u prethodnu smesu.
2. Kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i sipati u njega smesu za koru. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 50 minuta.
3. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je preseći horizontalno napola, tako da se dobiju dve kore. Kore poprskati likerom od višanje.
4. Umutiti slatku pavlaku u šlag, dodati kiselu pavlaku, šećer i rendanu koru limuna, te promešati.
5. Višnje posuti šećerom i kratko prokuvati. Gustin razmutiti u malo hladne vode i sjediniti s višnjama. Kuvati nekoliko minuta dok se fil ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati cimet u prahu.
6. Prvu koru premazati polovinom belog fila, i rasporediti preko njega nekoliko kašika ohlađenog preliva od višanja. Preklopiti drugom korom, te naneti ostatak belog fila i preliva od višanja. Tortu posuti šećerom u prahu.

Svetlana Belić

Bakina kujna

Sletlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category