krem kolac s grizom
20.12.2022 Deserti

Krem kolač sa grizom

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 15 min.

Sastojci:
Za koru:
* 4 belanceta
* 4 kašike šećera
* 4 kašike mekog brašna
* 2 kašike ulja
Za fil od griza:
* 500 ml mleka
* 1 jaje
* 80 g griza
* 80 g šećera
* 1 kašika ekstrakta vanile
* 125 g putera
Za voćni fil:
* 450 g mešavine šumskog voća
* 130 g šećera
* 60 g gustina
* 200 ml vode
Za glazuru:
* 100 g čokolade
* 100 ml slatke pavlake

Priprema:
1. Za pripremu kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Dodavati jedno po jedno žumance i sipati ulje u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom. Na kraju umešati brašno.
2. Četvrtasti kalup dimenzija 25×25 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
3. Za pripremu fila od griza u šerpu sipati 300 ml mleka i kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti griz, jaje, šećer i ekstrakt vanile, pa sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi, pa dodati omekšani puter i izmiksati.
4. Za pripremu voćnog fila, voće izmiksati, pa kašu preručiti u šerpu. Dodati šećer, gustin i vodu, te umutiti žicom i kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
5. Vruć fil preliti preko kore i ostaviti da se stegne. Preko njega naneti fil od griza.
6. Za pripremu glazure slatku pavlaku zagrejati, pa preliti preko čokolade i mešati dok se ne otopi. Prohladiti i preliti preko fila.

Ženja Aćimović

Bakini slatkiši

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category