![kolac s kestenom i keksom](http://www.bakinakujna.rs/wp-content/uploads/2024/06/Kolac-s-kestenom-i-keksom-370x280.jpg)
![](http://www.bakinakujna.rs/wp-content/uploads/2022/05/Vocni-kolac-s-grizom.jpg)
Voćni kolač s grizom
![Favorite Favorite](http://www.bakinakujna.rs/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/img/heart.png)
![Loading Loading](http://www.bakinakujna.rs/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/img/loading.gif)
za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
Sastojci:
Za koru:
* 1 l vode
* 500 g šećera
* 1 kg malina
* 200 g griza
Za fil:
* 1 l mleka
* 4 jajeta
* 8 kašika šećera
* 4 kašike brašna
* 2 pudinga s ukusom vanile
Za dekoraciju:
* 3 šlag krema
* 300 ml mineralne vode
Priprema:
1. Za pripremu kore sjediniti šećer i vodu, pa kuvati dok ne proključa.
Dodati maline i nastaviti kuvanje mešajući žicom za mućenje dok se voće ne raspadne.
2. Postepeno sipati griz i nastaviti mešanje dok se smesa ne zgusne.
3. Za pripremu fila umutiti žumanca sa šećerom, pa dodati 200 ml mleka, brašno i puding s ukusom vanile. Izmešati žicom za mućenje da bi se dobila ujednačena smesa.
4. Preostalo mleko sipati u šerpu i zagrevati ga do tačke ključanja. Sipati u njega pripremljenu smesu i nastaviti kuvanje na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Posebno umutiti sneg od belanaca i lagano sjediniti s vrućim filom.
5. Toplu smesu od malina razliti u tepsiju i ostaviti da se stegne. Preko stegnute i ohlađene kore naneti fil od vanile i poravnati.
6. Šlag umutiti s mineralnom vodom i premazati preko fila.