13.04.2022 Glavna jela

Punjeni karfiol preliven sosom

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Za 4 osobe
* 1 velika glavica karfiola
* 1 glavica crnog luka
* 300 g mlevene junetine
* 1 crvena paprika
* 1/2 kašičice slatke mlavene paprike
* 50 g putera
* 2 kašike brašna
* 350 ml mleka
* 2 jajeta
* 150 g kačkavalja
* mleveni biber
* so

Priprema: 40 min.
Pečenje: 40 min.

1 Glavicu karfiola očistiti od spoljnjih listova. U veći lonac sipati 3 l vode, dodati kašičicu soli i kuvati dok ne proključa. Ubaciti glavicu karfiola i nastaviti kuvanje još 10-15 minuta dok pulpa blago ne omekša. Karfiol ne sme potpuno da omekša pošto će se raspadati tokom punjenja. Omekšali karfiol ocediti od suvišne tečnosti i ostaviti da se ohladi.
2 Crni luk očistiti i iseći na kockice pa propržiti na malo ulja. Dodati mleveno meso i pržiti ga dok ne promeni boju. Zatim ubaciti seckanu crvenu papriku i nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok meso potpuno ne omekša a suvišna tečnost ne uvri. Posoliti i pobiberiti po ukusu pa ostaviti da se prohladi, a zatim umešati 1 jaje.
3 Posebno pripremiti preliv. U šerpi rastopiti puter pa dodati brašno i kratko propržiti. Sipati mlako mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući žicom dok se ne zgusne. Posoliti i pobiberiti po ukusu. U prohlađeni sos umešati jaje.
4 U manju ovalnu posudu ubaciti karfiol tako da donji deo bude okrenut nagore. Pažljivo izdubiti koren a cvetove blago razmaći (čak i ako se neki cvetovi odlome, budite bez brige, oni će se naknadno preliti i zapeći). Napravljeno udubljenje ispuniti filom od mesa.
5 Okruglu vatrostalnu činiju nauljiti. Punjeni karfiol izvrnuti u činiju tako da donji, punjeni deo naleže na nju. Preliti ga priprmljenim sosom.
6 Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok korica ne porumeni. Pred kraj pečenja izvaditi ga iz rerne i posuti rendanim kačkavaljem, te vratiti nakratko da se zapeče.

Savet: Dužina kuvanja karfiola zavisi od sorte, nekom je potrebno duže a nekom manje vremena da omekša, iz tog razloga vodite računa da se ne prekuva.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category