

Punjeni karfiol preliven sosom


Za 4 osobe
* 1 velika glavica karfiola
* 1 glavica crnog luka
* 300 g mlevene junetine
* 1 crvena paprika
* 1/2 kašičice slatke mlavene paprike
* 50 g putera
* 2 kašike brašna
* 350 ml mleka
* 2 jajeta
* 150 g kačkavalja
* mleveni biber
* so
Priprema: 40 min.
Pečenje: 40 min.
1 Glavicu karfiola očistiti od spoljnjih listova. U veći lonac sipati 3 l vode, dodati kašičicu soli i kuvati dok ne proključa. Ubaciti glavicu karfiola i nastaviti kuvanje još 10-15 minuta dok pulpa blago ne omekša. Karfiol ne sme potpuno da omekša pošto će se raspadati tokom punjenja. Omekšali karfiol ocediti od suvišne tečnosti i ostaviti da se ohladi.
2 Crni luk očistiti i iseći na kockice pa propržiti na malo ulja. Dodati mleveno meso i pržiti ga dok ne promeni boju. Zatim ubaciti seckanu crvenu papriku i nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok meso potpuno ne omekša a suvišna tečnost ne uvri. Posoliti i pobiberiti po ukusu pa ostaviti da se prohladi, a zatim umešati 1 jaje.
3 Posebno pripremiti preliv. U šerpi rastopiti puter pa dodati brašno i kratko propržiti. Sipati mlako mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući žicom dok se ne zgusne. Posoliti i pobiberiti po ukusu. U prohlađeni sos umešati jaje.
4 U manju ovalnu posudu ubaciti karfiol tako da donji deo bude okrenut nagore. Pažljivo izdubiti koren a cvetove blago razmaći (čak i ako se neki cvetovi odlome, budite bez brige, oni će se naknadno preliti i zapeći). Napravljeno udubljenje ispuniti filom od mesa.
5 Okruglu vatrostalnu činiju nauljiti. Punjeni karfiol izvrnuti u činiju tako da donji, punjeni deo naleže na nju. Preliti ga priprmljenim sosom.
6 Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok korica ne porumeni. Pred kraj pečenja izvaditi ga iz rerne i posuti rendanim kačkavaljem, te vratiti nakratko da se zapeče.
Savet: Dužina kuvanja karfiola zavisi od sorte, nekom je potrebno duže a nekom manje vremena da omekša, iz tog razloga vodite računa da se ne prekuva.
Previous post
Krem čorba od pečenog povrća
Next post
Šaran na rižotu od povrća
more from category

Alaska riblja čorba
Prvoklasna riblja čorba pripremljena po tradicionalnom receptu iz Bečeja
pročitaj još
