supa s knedlama od dzigerice
17.03.2024 Glavna jela

Supa s knedlicama od džigerice

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Supa s knedlicama od džigerice
za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
kuvanje: 3 sata

Sastojci:
* 500 g junećeg ribića
* 500 g pilećih bataka
* 2 šargarepe
* 1 kriška celera
* 1 manji paštrnak
* 1 koren peršuna
* 1 glavica crnog luka
* 5 srednjih krompira
* 1 manja veza peršuna
* nekoliko zrna crnog bibera
* so
Za knedlice sa džigericom:
* 1 jaje
* 3 kašike ulja
* 80-100 g griza
* 1 kašika seckanog peršuna
* 1 manja pileća džigerica

Priprema:
1. Šargarepu, celer, paštrnak i koren peršuna oguliti i iseći na krupnije komade. Krompir oguliti i ostaviti u komadu. Crni luk očistiti i poprečno preseći napola, a potom ga nakratko propržiti na ringli s presečenom stranom okrenutom nadole.
2. U veći lonac ubaciti juneći ribić isečen na krupnije komade, pileće batake, očišćeno povrće, peršun i biber u zrnu. Naliti vodom, poklopiti dopola i kuvati na visokoj temperaturi dok ne proključa. Potom temperaturu smanjiti, a penu nakupljenu na površini otkloniti kašikom. Kuvati na umerenoj temperaturi dok povrće i meso ne omekšaju. Gotovu supu procediti i posoliti po ukusu.
3. Posebno pripremiti smesu za knedlice. Pileću džigericu očistiti od žilica i usitniti je pomoću kašike. U manjoj činiji sjediniti jaje, džigericu, griz, peršun i ulje, te promešati da se sastojci sjedine (količina griza zavisi od veličine jajeta). Smesu ostaviti da odstoji u frižideru desetak minuta.
4. Kašiku umočiti u vrelu supu, pa njome vaditi pomalo smese za knedle i spuštati u ključalu supu (supa ne sme jako da ključa kako se knedle ne bi raspale). Nakon što se sve knedle ubace u supu, šerpu poklopiti i nadalje kuvati na umerenoj temperaturi oko 15 minuta.

Savet: Knedle s džigericom ne treba soliti, da džigerica ne bi bila tvrda.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category