kroasani sa kackavaljem
06.02.2024 Predjela

Kroasani s kačkavaljem

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Kroasani s kačkavaljem
Priprema: 35 min.
Mirovanje: 40 min.
Pečenje: 25 min.

Sastojci:
* 100 ml mlakog mleka
* 30 g svežeg kvasca
* 1 kašičica šećera
* oko 500 g brašna
* 150 ml jogurta
* 1 jaje + 1 jaje za premazivanje testa
* 150 g hladnog putera
* 1 kašičica soli
* 250 g pravougaonih listova kačkavalja
* susam

Priprema:
1. U mlakom mleku razmutiti izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna. Prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici sjediniti polovinu brašna s malo soli. Dodati jogurt, nadošli kvasac i jedno jaje, te promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno po potrebi i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo prekriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom da se udvostruči.
3. Nadošlo testo podeliti na šest jufki. Jednu po jednu jufku istanjiti, posuti rendanim puterom i prekriti drugom istanjenom jufkom. Preko poslednje istanjene jufke ne nanositi puter.
4. Naslagano testo istanjiti u okruglu koru debljine 3-4 mm. Koru unaksno iseći na trouglove željene veličine. Listove kačkavalja takođe iseći na trouglove, te preko svakog trougla od testa naneti list kačkavalja i urolati.
5. Pleh obložiti papirom za pečenje i preko njega poslagati kroasane. Ostaviti ih da odmore dvadesetak minuta. Zatim ih premazati umućenim jajetom i posuti susamom.
6. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok blago ne porumene.

Savet:
Da biste oblikovali trouglove kačkavalja koji su vam potrebni za punjenje testa, zamolite u supermarketu da vam sir iseku na listove (birajte pravougaoni kačkavalj), a zatim svaki list presecite po dijagonali kako biste dobili dva trougla.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category