vencici s mirodjijom
31.01.2024 Predjela

Venčići s mirođijom

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Venčići s mirođijom
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 30 min.
pečenje: 25 min.

Sastojci:
* 450 – 500 g mekog brašna
* 25 g svežeg kvasca
* 1 ravna kašičica soli
* 1 veza sveže mirođije
* 1 jaje + 1 jaje za premazivanje
* 250 ml mleka
* 100 g putera za premazivanje

Priprema:
1. Razmutiti izmrvljeni kvasac u 100 ml mlakog mleka s kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici sjediniti polovinu brašna s kašičicom soli. Dodati nadošli kvasac, jaje, sitno iseckanu mirođiju i preostalo mlako mleko, te promešati. Postepeno dodavati ostatak brašna po potrebi i mesiti rukom dok se ne dobije mekše testo. Vanglicu prekriti prozirnom folijom, pa testo ostaviti na toplom da se udvostruči.
3. Nadošlo testo prebaciti na radnu površinu posutu brašnom i istanjiti ga oklagijom u pravougaonu koru. Premazati ga omekšanim puterom, pa dve paralelne stranice preklopiti prema sredini, jednu preko druge.
4. Preklopljeno testo blago istanjiti po dužini i širini, a zatim ga iseći na trake širine 2,5 cm.
5. Svaku traku spiralno uviti, a zatim krajeve spojiti u krug da bi se dobio izgled venčića.
6. Venčiće prebaciti na pleh obložen papirom za pečenje i premazati ih umućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta dok ne porumene.

Svetlana Belić

Bakina peciva

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category