karamel torta
15.11.2022 Deserti

Karamel torta s čokoladnim musom

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Priprema: 60 min.
Pečenje: 25 min.
Za 12 parčadi

Za koru:
3 jajeta
130 g šećera
70 g brašna
2 kašike kakaoa
1 kašičica praška za pecivo
30 g putera
3 kašike ruma
100 ml mleka
Za karamel fil:
70 g oraha
70 g lešnika
70 g badema
30 g suvih brusnica
30 g suvog grožđa
200 g šećera
20 g putera
150 ml slatke pavlake
Za čokoladni mus:
3 žumanceta
60 g šećera
150 ml mleka
400 ml slatke pavlake
350 g mlečne čokolade
Za dekoraciju:
1 kašika kakaoa za posipanje
30 g listića badema

Priprema:
1. Za pripremu kore odvojiti belanca od žumanaca i umutiti ih u čvrst šam postepeno dodajući polovinu šećera. Odvojeno umutiti žumanca s ostatkom šećera. Posebno sjediniti brašno, kakao i prašak za pecivo.
2. U smesu od žumanaca naizmenično dodavati mešavinu suvih sastojaka i kašiku po kašiku šama od belanaca polako mešajući varjačom. Na samom kraju, u tankom mlazu sipati rastopljen i prohlađeni puter.
3. Okrugli kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pačenje i izliti u njega pripremlejnu smesu za koru. Poravnati je špahtlom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Pečenu koru ostaviti da se ohladi.
4. Za pripremu karamel fila iseckati orahe, lešnike i bademe, i kratko ih propržiti u suvom tiganju. Posebno u šerpi rastopiti šećer i puter. Skloniti s ringle pa dodati vruću slatku pavlaku, te nastaviti kuvanje na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne dobije gust fil. U njega dodati brusnice, suvo grožđe, pržene lešnike, bademe i orahe.
5. Za pripremu čokoladnog musa umutiiti žumanca i šećer, pa sipati mleko i 100 ml slatke pavlake. Kuvati na pari neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi. Ostaviti da se ohladi i stegne te penasto umutiti mikserom. Ostatak slatke pavlake umutiti u čvrst šlag, i sjediniti sa čokoladnim kremom.
6. Pečenu koru u kalupu poprskati mešavinom mleka i ruma. Odozgo naneti karamel krem i poravnati ga špahtlom te ostaviti na hladnom da se stegne. Potom naneti mus od čokolade i vratiti u frižider da se stegne. Nakon što se torta ohladi, izvaditi je iz kalupa i prebaciti na tacnu za posluženje. Posuti je kakaom i ukrasiti listićima badema.

 

 

Dragana Stanišin

Torte i tortice

Zoran Stanišin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category