24.03.2022 Deserti

Tartlete s višnjama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 45 min.
pečenje: 20 min.

Sastojci:
Za testo:
* 175 g brašna
* 25 g mlevenih badema
* 100 g hladnog putera
* 50 g šećera
* 1 žumance
* malo hladnog mleka
Za fil:
* 300 g smrznutih višanja
* 2 kašike šećera
* 1 vanil-šećer
* 2 kašike gustina
* 100 ml vode
* malo cimeta po želji
Za dekoraciju:
* 200 ml slatke pavlake
* 2 štangle čokolade za kuvanje

Priprema:
1. Za pripremu testa sjediniti brašno, mlevene bademe i šećer pa dodati kockice hladnog putera te sastojke utrljati dlanovima da bi se dobila mrvičasta masa. Dodati žumance i nekoliko kašika hladnog mleka kojiko je potrebno da bi se umesilo prhko testo. Testo zamotati u foliju i ostaviti da odstoji pola sata u frižideru.
2. Odstojalo testo istanjiti preko papira za pečenje i iseći ga na kvadrate ili krugove u zavisnosti od oblika kalupa koji će se koristiti. Udubljenja kalupa obložiti testom i ostaviti ga da odstoji u frižideru 15 minuta.
3. Višnje posuti šećerom i kratko prokuvati. Dodati gustim razmućen u malo hladne vode, pa kuvati dok se ne zgusne. Začiniti cimetom u prahu.
4. Testo pre pečenja izbockati viljuškom. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta dok ne porumeni na ivicama.
5. Pečene korpice ostaviti da se prohlade u kalupu. Zatim ih izvaditi i napuniti pripremljenim filom od višanja.
6. Slatku pavlaku umutiti u šlag, presuti ga u poslastičarski džak i istisnuti preko fila. Odozgo posuti rendanom čokoladom.

Bakina kujna

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category