17.04.2018 Glavna jela

Specijaliteti od rečne ribe

Ukusni delikatesi od ribe, pripremljeni po tradicionalnim receptima, odličan su izbor za početak leta.

Jela od rečne ribe

Pastrmka na vodeničarski način iz Kraljeva

(za 2 osobe; mrsno jelo; priprema: 20 min.; pečenje: 40 min.)

Sastojci:
* 2 pastrmke po 300 g
* 150 g kukuruznog brašna
* 100 g kajmaka
* 400 g krompira
* 1 glavica crvenog luka
* 2 kašike jabukovog sirćeta
* 30 ml maslinovog ulja
* 1 limun
* biber
* ulje
* so

Priprema:
1. Pastrmke očistiti i posoliti, pa uvaljati u kukuruzno brašno.
2. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i premazati uljem, pa poslagati u nju pripremljene pastrmke.
3. Pomoću kašike, na pastrmke naneti domaći kajmak. Tepsiju staviti u rernu, prethodno zagrejanu na 200 °C, te peći pastrmke dok ne porumene.
4. Dok se pastrmke peku pripremiti prilog. Krompir oprati, pa zajedno s ljuskom obariti u vodu. Potom ga ocediti od suvišne tečnosti i iseći na kolutove.
5. Crveni luk očistiti i iseći na rebarca pa sjediniti s krompirom. Dodati jabukovo sirće, maslinovo ulje, i začine po ukusu, te promešati.
6. Pečene pastrmke poprskati maslinovim uljem i poslužiti uz prilog od krompira.

Savet: Za pripremu jela koristite domaći, nikako industrijski kajmak!

ISPROBAJTE I…

PAPRIKAŠ OD ŠARANA

Riblja čorba iz Slankamena

(za 4 osobe; posno jelo; priprema: 50 min.)

Sastojci:
* 1 kg rečne ribe (šaran, som, kečiga, amur)
* 2 glavice crnog luka
* 50 ml ulja
* 1 kašika brašna
* 150 ml soka od paradajza
* 1 suva ljuta paprika
* 1 kašika mlevene paprike
* 2,2 l vode
* biber
* so

ISPROBAJTE I…

JEDNOSTAVNU RIBLJU ČORBU

Priprema:
1. Ribu očistiti i iseći na krupnije komade.
2. Crni luk očistiti i iseći na kockice. Ubaciti ga u dublji lonac, pa sipati ulje i 2 dl vode, te dinstati na umerenoj temperaturi dok luk ne postane staklast a suvišna tečnost uvri.
3. Pred kraj dinstanja lonac izmaći s ringle pa dodati brašno i mlevenu papriku te dobro izmešati da ne ostanu grudvice.
4. Sipati 2 l vode i kuvati dok ne porključa. Potom dodati sok od paradajza, malo soli, bibera, i suvu ljutu papriku. Nastaviti kuvanje dok čorba po drugi put ne proključa.
5. Potom ubaciti ribu i kuvati još 20 minuta. Tokom kuvanja čorbu ne mešati da se riba ne bi raspala.

Više recepata naći ćete u magazinu Bakina kujna!
Stare brojeve možete preuzeti putem servisa Novinarnica!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category