milka kocke
22.02.2023 Deserti

Milka kocke

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 12 osoba
mrsno jelo
priprema: 80 min.
pečenje: 2×20 min.

Sastojci:
Za kore:
* 8 belanaca
* 200 g šećera
* 90 g oštrog brašna
* 40 g gustina
* 2 kašičice praška za pecivo
* 2 kašike sirćeta
* 2 kašike ruma
* 100 ml ulja
Za fil:
* 500 ml pavlake za kuvanje
* 500 ml mleka
* 100 ml čokoladnog mleka
* 400 g milka čokolade
* 100 g šećera
* 200 g gustina
* 50 g putera
* 1 kašika ruma
* 500 ml slatke pavlake
* 15 g želatina

Priprema:
1. Za pripremu jedne kore umutiti 4 belanceta u čvrst šam postepeno dodajući 100 g šećera. Pred kraj mućenja sipati kašiku sirćeta. Odvojeno sjediniti 45 g brašna sa 20 g gustina i kašičicom praška za pecivo, pa varjačom umešati u smesu. Na kraju dodati 50 ml ulja i 1 kašiku ruma, te polako promešati.
2. Četvrtasti kalup prečnika 25×25 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta dok kora ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
3. Za pripremu fila u šerpici sjediniti 300 ml mleka, šećer, pavlaku za kuvanje, čokoladu, čokoladno mleko i kakao, pa umutiti žicom i kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti gustin, pa smesu sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne. U vruću kremu umešati puter i rum.
4. Slatku pavlaku umutiti u šlag, pa je varjačom umešati u ohlađeni krem.
5. Želatin preliti sa 6 kašika vode i ostaviti da nabubri. Zagrejati ga da se rastopi, pa sjediniti sa dve kašike fila, a zatim umešati u preostali fil.
6. Koru vratiti u tepsiju i premazati je polovinom fila. Prekriti drugom korom i naneti ostatak fila. Kolač ostaviti u frižideru da se stegne.

Ženja Aćimović

Bakini slatkiši

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category