05.04.2022 Deserti

Minjon torta

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 15 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 60 min.

Sastojci:
Za prvu koru:
* 5 belanaca
* 150 g šećera u prahu
* 200 g mlevenih oraha
* 1 kašika brašna
Za drugu koru:
* 5 belanaca
* 150 g šećera u prahu
* 200 g mlevenih pečenih lešnika
* 1 kašika brašna
Za treću koru:
* 5 belanaca
* 150 g šećera u prahu
* 200 g mlevenih pečenih badema
* 1 kašika brašna
Za fil:
* 15 žumanaca
* 15 kašika šećera
* 100 g čokolade
* 300 g putera
Za glazuru:
* 200 g čokolade
* 6 kašika ulja

Priprema:

1. Za pripremu prve kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer u prahu. Dodati mešavinu mlevenih oraha i brašna, pa polako promešati. Pleh veličine 20×33 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.
2. Drugu i treći koru pripremiti na isti način kao i prvu samo umesto mlevenih oraha dodati lešnike ili bademe.
3. Posebno pripremiti fil. Umutiti žumanca i šećer, te smesu kuvati na pari neprekidno mešajući žicom dok se ne zgusne. Ubaciti izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
4. Ohlađenu smesu sjediniti s omekšalim puterom i izmiksati. Koru od oraha premazati trećinom fila i prekriti korom od lešnika. Potom naneti drugu trećinu fila i prekriti korom od badema.
5. Gornju koru i stranice torte premazati ostatkom fila i ostaviti u frižider da se stegne. Posebno pripremiti glazuru – rastopiti izlomljenu čokoladu s malo ulja, te pažljivo preliti preko torte.

Bakina kujna

Zoran Stanišin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Next post

more from category