neskvik torta
11.02.2024 Deserti

Neskvik torta

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Deserti

Neskvik torta
Priprema: 60 min.
Pečenje: 3×20 min.
Mrsno jelo


Sastojci:
Za prvu koru:
* 5 belanaca
* 5 kašika šećera
* 40 g gustina
Za drugu koru:
* 5 belanaca
* 5 kašika šećera
* 40 g pudinga s ukusom vanile
Za treću koru:
* 5 belanaca
* 5 kašika šećera
* 40 g pudinga s ukusom čokolade
Za fil:
* 15 žumanaca
* 10 kašika šećera
* 150 g gustina
* 1 l mleka
* 375 g putera
* 300 g neskvika
Za premazivanje torte:
* 200 ml slatke pavlake
* 200 g čokolade za kuvanje

Priprema:
1. Za pripremu prve kore, belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Dodati gustin i polako promešati varjačom. Okrugli kalup prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Poravnati je špatulom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
2. Za pripremu druge kore postupak ponoviti, ali umesto gustina dodati puding s ukusom vanile.
3. Za pripremu treće kore postupak pripreme ponoviti, ali umešati puding s ukusom čokolade.

4. Za pripremu fila u šerpu sipati 800 ml mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti gustin, pa smesu sipati u ključalo mleko i kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne. U vruć krem dodati neskvik i izmiksati. Krem prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.
5. Ohlađeni krem sjediniti s omekšanim puterom, pa mutiti mikserom dok se ne dobije ujednačena smesa.
6. Koru od čokolade vratiti u kalup i premazati je polovinom fila. Prekriti korom od vanile i naneti ostatak fila. Završiti korom od gustina.
7. Za pripremu ganaš krema, slatku pavlaku zagrejati do ključanja, dodati u nju izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi. Ohlađeni krem izmiksati i njime premazati tortu.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category