rum punc stanglice
16.08.2022 Deserti

Rum punč štanglice

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 20 min.
mirovanje: 2 sata

Sastojci:
Za prvu i drugu koru:
* 6 jaja
* 100 g šećera
* 120 g brašna
* 100 g otopljenog putera
* 1 ravna kašičica praška za pecivo
Za treću koru:
* 3 jajeta
* 50 g šećera
* 60 g brašna
* 50 g otopljenog putera
* pola kašičice praška za pecivo
Za fil:
* 120 g putera
* 80 g šećera u prahu
* 2 kašike kakao praha
* 4 kašike ruma
* 200 g džema od šumskog voća ili višanja
Za glazuru:
* 1 belance
* 200 g šećera u prahu
* 1 kašika ruma
* nekoliko kapi ekstrakta maline

Priprema:
1. Za pripremu prve i druge kore umutiti belanca u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Dodati žumanca i otopljeni puter, pa na kraju umešati brašna pomešano s praškom za pecivo. Smesu sipati u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Pečenu koru ohladiti i preseći napola da bi se dobile dve kore.
2. Na isti način od pripremljenog materijala ispeći treću koru. Kad se kora ohladi, iseći je na manje komade, poprskati rumom i promešati.
3. Za pripremu fila umutiti puter sa šećerom u prahu, dodati kakao i sve izmešati s izmrvljenim biskvitom. Ubaciti nekoliko kašika džema i sjedniti sastojke.
4. Prvu koru premazati sa dve kašike džema. Preko kore rasporediti pripremljeni fil i poravnati ga. Premazati ga džemom, pa odozgo staviti drugu koru i blago je pritisnuti. Kolač ostaviti da se ohladi.
5. Za pripremu glazure umutiti belance sa šećerom u prahu, dodati kašiku ruma i nekoliko kapi ekstrakta. Smesu preliti preko ohlađenog kolača. Kolač iseći na štangle kad se glazura sasvim stegne.

Svetlana Belić

Bakini slatkiši

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category