torta sa crnim ribizlama
22.09.2023 Deserti

Torta s crnim ribizlama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Torta s crnim ribizlama
za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 40 min.

Sastojci:
Za koru:
* 50 ml ulja
* 200 g čokolade za kuvanje
* 6 belanaca
* 150 g šećera
* 150 g mlevenih lešnika
Za fil:
* 350 g crnih ribizli
* 200 g šećera
* 6 žumanaca
* 700 g kisele pavlake
* 10 g želatina
Za glazuru:
* 125 ml slatke pavlake
* 125 g čokolade za kuvanje

Priprema:
1. Za pripremu kore čokoladu otopiti na pari s uljem i ostaviti je da se prohladi. Belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. U šam od belanaca umešati mlaku čokoladu i mlevene lešnike.
2. Okrugli kalup prečnika 20 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 minuta, a potom smanjiti temperaturu na 180°C i peći još 30 minuta.
3. Za pripremu fila žumanca umutiti sa 100 g šećera i kuvati na pari dok se smesa ne zgusne. U prohlađenu smesu dodati nekoliko kašika kisele pavlake i promešati.
4. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i promešati da nabubri. Zagrejati ga da se otopi pa umešati u smesu od žumanaca. Preostalu kiselu pavlaku blago umutiti žicom i sjediniti je sa smesom od žumanaca.
5. Ribizle posuti sa 100 g šećera i kuvati na pari neprekidno mešajući 10 minuta dok se smesa ne zgusne. Ostaviti je da se prohladi, a potom dodati u fil od žumanaca i pavlake i polako promešati varjačom.
6. Koru poprečno preseći napola. Polovinu kore vratiti u kalup, preko nje sipati fil i preklopiti ga korom. Čokoladu otopiti sa slatkom pavlakom, pa glazuru preliti preko torte. Dekorisati ribizlama.

Dragana Stanišin

Bakina kujna

Zoran Stanišin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category