03.05.2018 Deserti

Torta s višnjama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Sastojci:
4 belanceta
150 g šećera
50 g oštrog brašna
30 g gustina
1 prašak za pecivo
1 kašika sirćeta
1 kašika ruma
2 kašike ulja
Za fil od višanja:
350 g višanja
4 kašike šećera
40 g gustina
20 g margarina
Za fil od čokolade:
350 ml slatke pavlake
100 g čokolade za kuvanje
100 g mlečne čokolade
1 kašika pavlake
Za fil od sira:
350 g krem sira
4 žumanceta
100 g šećera u prahu
150 ml slatke pavlake
10 g želatina u granulama
Za dekoraciju:
3 dl slatke pavlake

ISPROBAJTE I… Kolač od višanja i oraha

Priprema:
Kora:
1. Umutiti 2 belanceta u čvrst sneg postepeno dodajući 75 g šećera.
2. Potom sipati 1/2 kašike sirćeta, 1/2 kašike ulja i 1/2 kašike ruma neprekidno muteći mikserom.
3. U dobijenu smesu dodati 15 g gustina, 25 g oštrog brašna i 1/2 praška za pecivo pa polako promešati varjačom.
4. Okrugli kalup prečnika 20 cm obložiti papirom za pečenje i sipati u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°S 15 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
Fil od višanja:
1. U šerpi sjediniti oceđene višnje sa šećerom i gustinom, te zagrevati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
2. U topao fil dodati margarin i mešati dok se ne rastopi. Ostaviti da se prohladi.
Fil od čokolade:
1. Slatku pavlaku zagrejati do tačke ključanja, a zatim preliti preko izlomljene mlečne i čokolade za kuvanje. Mešati dok se sastojci ne rastope i sjedine.
2. U prohlađenu smesu umešati pavlaku.
Fil od sira:
1. Žumanca sjediniti sa šećerom u prahu i kuvati na pari neprekidno mešajući dok se smesa ne zgusne.
2. Krem sir preliti ohlađenom smesom od žumanaca, dodati šlag od slatke pavlake i nabubreli želatin (pripremiti ga prema uputstvu s kesice) pa polako promešati.
Finalni postupak:
1. Prvu koru vratiti u kalup, pa preliti filom od višanja i preklopiti drugom korom. Sipati krem od čokolade i ostaviti da se stegne, a preko njega naneti fil od sira i poravnati.
2. Filovanu tortu ostaviti u frižideru da se stegne, zatim izvaditi iz kalupa i dekorisati šlagom od slatke pavlake.

Savet: Umesto višanja, ovu tortu možete praviti i s malinama ili jagodama

Više recepata naći ćete u magazinu Bakina kujna!
Stare brojeve možete preuzeti putem servisa Novinarnica!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category